Yurtdışı İş

Avusturya’da İş İmkanları, Asgari Ücret ve Maaşlar, Çalışılabilecek İşler

Avusturya'da iş arayan ve çalışmak isteyenler için iş imkanları, çalışılabilecek işler ve sektörler. Hangi pozisyonlara eleman ve işçi aranıyor? Avusturya'da çalışanlar ne kadar para kazanabiliyor? Avusturya'da asgari ücret, ortalama aylık maaşlar ve vasıflı vasıfsız işçi ücretleri ne kadar?

Yurtdışı iş arayanlar ve yurtdışında çalışmak isteyenler için Avusturya uygun bir ülke mi? Avusturya’da ne tür iş imkanları ve iş olanakları var? Avusturya’da iş arayanlar, yurtdışı işçi alımı ve yurtdışı eleman alımlarından yararlanmak isteyenler için hangi sektörlerde ve işlerde çalışabilir? Avusturya’da asgari ücret ve işçi maaşları ne kadar, çalışanlar ne kadar para kazanıyor? Sizler için bu soruların yanıtlarına cevap vermeye çalıştık.

Bilindiği üzere başkenti Viyana olan Avusturya Avrupa Birliği söz konusu olduğunda akla ilk gelen önemli ülkelerden bir tanesi. Gerek doğal güzellikleri gerekse yaşam standartları ile yurtdışında yaşamak ve çalışmak isteyenlerin potansiyel bir ülke olarak göz önünde bulundurdukları ülkelerin başında geliyor. En büyük ve en kalabalık şehri Viyana’dan sonra, Graz, Linz, Salzburg, Inssbruck, Hallstat, Bregenz birçok şehire ev sahipliği yapan Avusturya’da nüfus yapısına bakıldığında nüfusun %84,2’si Avusturyalı, %2,1’i Alman, %1,2’si Roman, %1,4’ü Sırp, %1,3’ü Türk ve %9,8’i diğer farklı milletlerden gelen insanlardan oluşuyor. Yüzde 1,3’lük bir oranla Türkler de ülkede önemli bir yer edinmiş durumda. Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya, İtalya, İsviçre ve Almanya’nın gibi komşulara sahip olan Avusturya’da Almanca hemen hemen herkes tarafından konuşulurken İngilizce, Macarca, Slovence ve Türkçe de diğer konuşulan diller olarak öne çıkmaktadır.

2. Dünya Savaşı sonrasında hükümetin özelleştirme politikaları ile hızla toparlanan Avusturya ekonomisi 1995 yılında Avrupa Birliği’ne girmesiyle daha da iyi bir noktaya gelmiş. Avusturya ekonomisi liberalleşme ve özelleştirme konusunda biraz yavaş kalmış olsa da 21. yüzyılın başlarında, sanayi ve tarıma dayalı bir ekonomiden, hizmet sektörünün gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık üçte ikisini temsil ettiği bir ekonomiye geçiş yapmış durumda bulunuyor. En önemli ticari partneri olan Almanya ile ticari ilişkilerinin sekteye uğramadan çok uzun yıllardır güçlenerek devam etmesi, düşük işsizlik oranları ve stabil bir finansal sisteme sahip olması Avusturya ekonomisini güçlü kılan en önemli noktalar.

Peki Avusturya’da çalışanlar ne kadar para kazanıyor, ortalama maaşlar, vasıflı vasıfsız işçi ücretleri ve asgari ücret ne kadar?

Avusturya’da Asgari Ücret ve Maaşlar Ne Kadar?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi yurtdışı iş imkanları ve iş olanakları söz konusu olduğunda AB ülkelerinden biri olan Avusturya öne çıkan seçeneklerden biri oluyor. Avusturya’da çalışmak isteyenler, iş arayanlar, yurtdışı işçi alımı ve yurtdışı eleman alımlarından yararlanmak ve iş imkanlarını değerlendirmek isteyen kişiler için en önemli konularda bir tanesi doğal olarak maaşlar, asgari ücret ve işçi ücretleri. Peki Avusturya’da asgari ücret ve maaşlar ne kadar, burada çalışanlar ne kadar para kazanabiliyor şimdi buna bir göz atalım.

Asgari ücret ne kadar sorusu için öncelikle belirtmek gerekiyor ki Avusturya’da asgari ücret belli başlı kurumların ve sosyal oluşumların piyasa şartlarına göre aldığı kararla belirleniyor. Ekonomi piyasası ve çalışma şartları doğrultusunda günümüzde Avusturya’da tüm sektörlerde asgari ücretin minimum 1500 Euro olduğu söylenebilir. Kısacası günümüzde Avusturya’da çalışan bir kimse mevcut piyasa şartlarında hangi sektörde çalışırsa çalışsın aylık minimum 1500 Euro asgari bir ücret alacaktır.

Avusturya’da ortalama aylık maaşlar ise bu yılın sonu itibariyle yaklaşık brüt 2850 euro civarındadır ve bu da yıllık 34.200 Euro gibi bir rakam demektir. Söz konusu bu aylık ortalama maaş miktarı çalışılan pozisyona, bölgeye, şehire, sektöre, şirkete ve diğer bazı kriterlere göre değişiklik göstermektedir. Bir diğer yandan unutulmamalıdır ki yine aylık brüt maaş üzerinden resmi vergi kesintileri de yapılmaktadır. Standart bir işte 2850 Euro’luk brüt bir maaşta vergiler sonrası kalan net maaş miktarı 2300 Euro civarında olmaktadır. Avusturya’da saatlik işçi ücretleri de asgari ücret ve standart aylık maaş üzerinden hesaplayabilirsiniz.

Şu yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz: AB Ülkeleri İşçi ve Eleman Ücretleri

Peki Avusturya’da iş imkanları ve iş olanakları neler, Avusturya’da hangi sektörlerde ve işlerde çalışılabilir, iş bulunabilir şimdi de buna değinelim.

Avusturya’da İş İmkanları ve Çalışılabilecek Sektörler

Bilindiği üzere Avusturya Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde ekonomisi stabil ve işsizlik rakamlarının oldukça düşük olduğu ülkelerden bir tanesi. Gerek sağladığı yaşam standartları gerekse maaşlar yurtdışında çalışmak isteyenler için Avusturya’ya talebi sürekli canlı tutuyor. Peki Avusturya’da çalışmak isteyenler ve iş arayanlar için iş imkanları, iş fırsatları ve iş olanakları neler? Avusturya’da iş arayanlar hangi sektörlerde iş bulabilir, hangi işler çalışabilirler?

Son yıllarda ve günümüzde Avusturya’da iş konusunda en canlı ve en fazla işçi aranan eleman arayan sektörler ve iş alanlarının başında makine sanayi, elektronik endüstrisi, araç üretimi, kimya ve metal geliyor. Yurtdışı iş kapsamında Avusturya’da iş arayanlar ve çalışmak isteyenlere bu alanlarda özellikle kalifiye, tecrübe ve yetkinlik sahibi kişiler için iş imkanları ve iş olanakları mevcut. Tabi ki bunlar yanında Avusturya’da hizmet sektörünün de çok üst seviyede geliştiğini ve hizmet sektörü iş imkanları ve iş fırsatlarından da yararlanılabileceğini unutmamak gerekiyor. Yukarıda da belirtildiği gibi hizmet sektörü ve hizmet alanları Avusturya gayri safi yurtiçi hasılasının 3’te 2’sini oluşturuyor.

Bir diğer yandan mevcut piyasa şartları, işçi ve eleman ihtiyaçları kapsamında inşaat ustası, marangoz, hemşire, makine mühendisi, elektrik mühendisi ve çatı ustası günümüzde Avusturya’da fazlaca işçi ve eleman aranan sektörler ve çalışılabilecek, değerlendirilebilecek işler olarak öne çıkıyor. Avusturya’da çalışmak ve iş imkanlarını değerlendirmek isteyen kişiler yurtdışı işler kapsamında söz konusu bu sektörler ve alanlardaki iş ilanlarını değerlendirerek, kendileri için uygun buldukları iş ilanlarına Avusturya iş başvuru formu doldurarak iş başvurusu gerçekleştirebilirler. Tüm bunlar dışında Avusturya’da iş yapan, işçi alan eleman arayan Türk şirketler ve firmalar da Avusturya’da yurtdışı iş imkanları ve iş olanaklarını yakalamak üzere araştırılabilir ve değerlendirilebilir.

İlgili Makaleler