Bilgi BankasıYurtdışı İş

Afganistan’da Çalışanlar Türk İşçi ve Eleman Maaşları

Afganistan'da yaşayanlar ve çalışanların maaşları ne kadar? Afganistan'da yabancı işçiler, Türk işçi ve Türk çalışanlar ne kadar maaş ve ücret alıyor, ne kadar kazanıyorlar? Afganistan'da maaşlar kaç dolar?

Afganistan ülke içerisinde yaşanan birçok sorundan sonra yeniden toparlanma sürecine girdi ve pek çok yabancı şirket buradaki pastadan pay almak için Afganistan’da iş yapmaya başladılar. Afganistan’da iş yapan yabancı şirketler içinde Türk inşaat, mühendislik ve lojistik firmaları da önemli bir yere sahip ve sayıları oldukça fazla. Afganistan’da iş yapan şirketlerin sayısının artmasıyla Afganistan’a yurtdışı işçi ve yurtdışı eleman arayan şirketlerin sayısı da artmış oldu.

Ülke olarak Afganistan hem burada iş yapan firmalar için hem de Afganistan’a eleman ve işçi olarak çalışanlar ve çalışmak isteyenler için zorlu bir coğrafyanın içerisinde. Bu durum Afganistan’da çalışan yurtdışıdan gelen işçi, eleman, personel ve usta maaşlarının da yüksek olmasının sebebi olarak ön plana çıkıyor. Toparlanma sürecinde olmasına rağmen zorlu ve halen sorunların yaşandığı Afganistan’da eleman ve işçi maaşları riskler doğrultusunda yükseliyor. Kısacası Afganistan’ın güvenlik endişesinden dolayı yabancı işçiler tarafından yurtdışı iş ve çalışma imkanları kapsamında genellikle tercih edilmemesi Afganistan’da eleman ve işçi maaşları ve ücretlerinin yüksek olmasını sağlıyor.

Peki Afganistan’da yaşayanlar ve çalışanların maaşları ne kadar? Afganistan’da yabancı işçiler ve Türk işçi ve Türk çalışanlar ne kadar maaş ve ücret alıyor, ne kadar kazanıyorlar.

Afganistan’da İşçi Maaşları ve Eleman Maaşları

Okuma ve yazma oranının yüzde 30 civarında, resmi asgari ve minimum maaş ortalamasının 65 dolar (ortamalama maaşlar ) olduğu Afganistan’daki işler kapsamında düz ve vasıfsız işçi ve eleman bulmak mümkünken yetenekli ve yetkinlik sahibi, işin uzmanı ve işin ehli olarak olarak çalışacak işçi ve eleman bulmak Afganistan’da iş yapan firmalar açısından zor oluyor. Bu durum da belli başlı yetkinlik ve beceri gerektiren işlerde yurtdışı işçi ve yurtdışı eleman maaşları ve ücretlerinin yüksek olmasını, şirketlerin yurtdışından getirdikleri uzman ve beceri sahibi çalışanlara yüksek maaş ödemesini de beraberinde getiriyor. Afganistan’da söz konusu bu çalışanlar genel anlamda 2.000 dolardan 10.000 dolara varan bir yelpazede maaşlar ve ücretler alabilmekteler…

Afganistan’daki maaşlar aylık 10,623 AFN (en düşük maaş) ile aylık 347,531 AFN (en yüksek maaş) arasında değişmektedir. Ortalama maaş ayda 75,343 AFN’dir; bu, nüfusun yarısının (% 50) 75,343 AFN’den daha az kazandığı, diğer yarısının 75,343 AFN’den daha fazla kazandığı anlamına gelir. Genel olarak konuşursak, grubun ortalama maaştan daha fazla kazanılabilecek işler de mevcut. Afganistan’da yaşayanların %25’i 38,685 AFN’den daha az kazanırken, %75’i 38,685 AFN’den daha fazla kazanmaktadır.

Afganistan’da Türk İşçi ve Eleman Maaşları

Bilindiği üzere Afganistan’dan iş yapan yabancı firmalar arasında Türk inşaat şirketleri hem önemli inşaat projeleri üreten hem de Afganistan’a Türkiye’den işçi götüren eleman arayan firmalar olarak ön plana çıkıyor. Yurtdışı işler kapsamında Afganistan’da inşaat işlerinde çalışan inşaat işçisi, usta, tekniker, kalfa, ustabaşı, mühendis, mimar, demirci, duvarcı, boyacı vb. daha bir çok kişi 2.000 ile 6.000 dolar arasında maaşlar ve ücretler şeklinde kazanç sağlayabiliyorlar.

Afganistan’da Çalışma İzni

Afganistan’a işçi ve eleman olarak giderek Afganistan’a eleman arayan firmaların iş imkanlarından yararlanmak isteyen adayların merak ettiği konulardan bir tanesi çalışma izni. Yurtdışı işçi alışma izinleri genel olarak koşturmaca ve evrak işleri gerektiren süreçler. Afganistan’da iş bulduğunuz takdirde çok yüksek olasılıkla Afganistan’da ki firma sizin ülkede çalışmanız için gerekli işlemleri yapacak ve çalışma izninizi çıkaracaktır. Kendi başınıza Afganistan’da çalışma izni çıkaracaksınız bu konuda bu işi yapanlardan yardım almanız önerilmektedir. Sert tedbirlerin alındığı şehirde fotoğraf çekmek yada video kaydı yapmak zaman zaman sıkıntı olabilmektedir. Güvenlik güçleri bu gibi durumlarda cihazlara el koyabilmekte ve insanları sorguya alabilmektedir. Dolayısı ile görüntü aldığınız yerlerin askeri, diplomatik yada kamu alanlar olmadığından emin olunuz.

İlgili Makaleler