Türkiye’de En Fazla İran, Irak, Rusya, Afganistan ve Yemen Gayrimenkul Satın Aldı
Türkiye'de en fazla hangi ülkelerin vatandaşları konut alıyor?
Bilindiği üzere Türkiye’de inşaat sektörü uzun yıllardı oldukça hareketli ve Türk inşaat firmaları yüksek kaliteli ve büyük inşaat projelerine imza atıyorlar. Türkiye’nin inşaat sektörünün bu cazibesi birçok ülkeden yabancıları da Türkiye’de gayrimenkul satın almaya, ve emlak yatırımı yapmaya itiyor. Türkiye, gayrimenkulde son yıllarda dünya standardındaki projelerle hızlı bir atılım sürecinde. Ancak yabancı yatırımcılara yapılan satışlar henüz potansiyelin altında kalıyor. Geçtiğimiz yıl yurtdışı yatırımcılara 6,7 milyar dolarlık gayrimenkul satıldı. Son yıllarda Türkiye’ye yurtdışından oldukça fazla gayrimenkul yatırımı gelirken, geçen yıl Türkiye’de en fazla gayrimenkul satın alan ülkeler İran, Irak, Rusya, Afganistan ve Yemen oldu. Gayrimenkulde yurtdışı satışları artırma hedefiyle kurulan Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER), tanıtım projelerine odaklandı.
Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya İle Rekabet Ediyor
GİGDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Akbal, Türkiye’yi ABD, İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya gibi gayrimenkul satışında lider ülkelerle rekabet edebilir hale getirip dünya gayrimenkul liginde ilk beşe girmeyi hedeflediklerini söylüyor. Akbal, amaçlarının 4 milyar dolarlık uluslararası gayrimenkul pazarından Türkiye’nin aldığı payı, 2023’te 15 milyar dolara, 2025’te de 20 milyar dolara çıkarmak olduğunu vurguluyor. Türkiye’nin sağlık, turizm ve gayrimenkul pazarı olarak tanıtılacağına dikkat çeken Akbal, yıl sonunda Ürdün, Katar, Çin, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde ‘roadshow’lar yapacaklarını söylüyor. Türkiye’yi henüz keşfetmemiş Hindistan ve Güney Amerika’yı da hedef bölgeler olarak ifade ediyor.
2017’de 1,4 milyon konut satışının 22 bini yurtdışı yatırımcılara yapıldı. 2020’nin ilk altı ayında 624 bin konut satılırken bunun 14 bini yurtdışı yatırımcıya satıldı. Ömer Faruk Akbal, bu yılın 5 milyar dolarlık yabancıya satışla tamamlanabileceğini söylüyor. İstanbul’un Paris, Londra gibi kentlerle rekabet edebilecek bir kent olduğuna dikkat çeken Akbal, “Konya’dan Adana’ya kadar başka kentlerimize de yabancı yatırımcıyı çekmek için yerel yönetimlerle çalışacağız. Turizm Bakanlığı’nın da bu konuda çalışmaları olacak” diyor.
Yurtdışına Gayrimenkul Satışında Hedef Çinliler
Her yıl dünyadan 50 ila 100 milyar dolarlık gayrimenkul alımı yapan Çin’in son bir yılda Türkiye’ye ilgisi arttı. Hedef, sistematik çalışmalarla Çin pazarını büyütmek. 2019’da ülkemize gelen 13 milyar dolarlık yabancı yatırımın büyük bir kısmı gayrimenkul yatırımlarından oluştu. 2011 öncesi nitelikli yatırımların önümüzdeki dönemde yeni bir istekle gelmesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemde İngiltere, Almanya ve İskandinav ülkelerinin satışlardaki payının artması, Çin’in 2025’te ülkemizden en çok alım yapan ülkeler sıralamasında ilk sıraya oturması, Hindistan’ın ilk beşe girmesi hedefleniyor. Türkiye’ye ilgisi giderek artan Pakistan’ın da kısa vadede ilk 10’a girebileceği belirtiliyor.