Kaba İşler Tuğla ve Gaz Beton Duvar Örme İşleri
İnşaatlarda kaba işler. İnşaatlarda gaz beton ve blok tuğla duvar örme işleri.
Yapıların duvarları genellikle blok tuğla ya da gaz beton kullanılarak örülür. Yüksek katlı ya da rezidans diye adlandırılan binaların dış cepheleri cam ile kaplansa da iç duvarlar yine tuğla ya da gaz betonlar ile örülmektedir. Uygulamada tuğla olarak bilinen blok tuğla, kil ağırlıklı bir çeşit toprağın düşey ya da yatay delikli olarak kalıplanıp pişirilmesiyle elde edilir.
En çok kullanılan tuğla çeşidi 13.5’lik ve 8.5’lik diye adlandırılan tuğlalardır. 13.5’lik tuğlaların boyutları 190x190x135 mm’dir. 8.5’lik tuğlanın boyutları ise 190x190x85 mm’dir. 13.5’lik tuğlalar dış cephe için kullanılırken 8.5’lik tuğlalar ise iç duvarlar için kullanılır.
Gaz beton %70-80 oranında gözeneklerden oluşan hafif bir betondur. Gözenekler küçük, yuvarlak ve homojen bir dağılımdadır. Gaz beton, kuvarsit, çimento, alçıtaşı, alüminyum tozu ve sudan oluşur. Gaz beton genellikle 60 cm uzunluğunda ve 25 cm yüksekliğindedir.
Gaz beton ve blok tuğla arasındaki fark nedir?
Gaz beton daha hafiftir.
Isı ve ses izolasyonu tuğlaya göre daha fazladır.
Gaz betonun uygulanması daha pratiktir.
Gaz betonun üzerine sıva yapma tuğlaya göre daha fazla dikkat ister.
Gaz beton tuğladan daha pahalıdır.
Gaz beton uygulaması kolay olsa da inşaat ustaları tuğla örmeyi daha fazla tercih ederler.
Gaz beton için daha az harç betonu kullanılır.
Örnekle açıklamak gerekirse 100 metrelik bir alanın örülmesi ve sıvanması gerekirse gaz beton yaklaşık 16 saatlik bir avantaj sağlar ve alan büyüdükçe bu avantaj artacaktır. Ancak uygulamada müteahhit kaba işleri taşeron bir firmaya ya da kalfaya verdiğinden dolayı tuğla işçiliği için ayrı bir ödeme yapmaz. Çünkü tuğla işçiliği, betonarme işçiliğinin içerisindedir ve taşeron ya da kalfaya aittir. Bundan dolayı buradaki işçilik avantajı müteahhitten daha çok duvar örme işinin verildiği kalfa ya da taşerona yaramaktadır.