Bilgi Bankası

Yer Karosu Fayans Döşeme ve Seramik İşleri

Yer karolarını döşemeye, duvar karolarını döşemeyi bitirdikten sonra başlanmalı. Ancak bu sayede, karo birleşme çizgilerinin zeminde kopmadan devam etmesi sağlanabilir. Karşılıklı duvarlarda çizgilerin tam paralel olmaları gerekir. Önce, yer karolarının hangi desen olacağı saptanmalı.

Karo döşenecek zeminin düzgün olmasına dikkat edilmeli. Eski binalardaki döşemelerde genellikle çatlaklar veya çukurlar bulunur. Böyle bir zemini, bir spatula ve bir mala ile düzeltmek mümkün. Karolar döşenmeden önce her zeminin astarlanması gerekir. Geniş bir fırça ya da metal fırça yardımıyla derinlik astarı veya yapıştırma karışımı yayılır. Astarın iyice kuruması beklenir ve bu da yaklaşık 3 saat kadar sürer.

Odanın yüzölçümü tam olarak hesaplanmalı ve orta noktası işaretlenmelidir. Dik açılı odalarda odanın ortasından bir hizalama ipi geçirmek en uygun yöntemdir. İp yan duvarlara paralel olmalıdır. Bu işlemden sonra karolar ayarlanabilir. Her ihtimale karşı, karolar yapıştırılmadan önce, deneme amacıyla karolar serbest olarak zemine yerleştirilebilir.

Karoların Yapıştırılması ve Kesilmesi

Karoların yapıştırma işlemi için hazır karo yapıştırıcısı kullanmak uygundur. Karolar çimento alçı üzerine döşenecekse, yapıştırıcı suyla karıştırılır. Karolar çalışma tezgahlarının ya da yerden ısıtma borularının üzerine döşenecekse karo yapıştırıcısı özel bir katkı maddesi ile karıştırılır. Bu katkı maddesi elastidir. Karışım kıvamına ulaştığında bir mala ile homojen bir şekilde alt zemine uygulanır.

Her seferinde 1 veya 1.5 metrekarelik alan için yapıştırıcı karışım hazırlanır. Yapıştırıcı dişli bir spatula ile düz bir yüzey elde edinceye kadar yayılır. Dişlerin büyüklüğü, karonun arka yüzüne ve alt zemine uygun olmalıdır. İlk karoyu duvar kenarına yerleştirebilir ve ilk karo sırasını buna göre hizalayabilirsiniz. Yapıştırıcının kurumaması için karoların en uygun zamanda yapıştırılması gerekir. Kuruma veya kabuklanma olursa yeniden yapıştırıcı sürülebilir.

Bir kenar karosunun kesilmesi gerekirse, karo kesme aleti kullanılır. Bu sayede düzgün kenarlar elde edilebilir. Bu aletin ölçüsünün ayarlanması ve karonun üst kısımdan düzgünce kesilmesi son derece kolaydır.

Kalın karoların ise sırlı tarafı kesildikten sonra karo kesicisinin kenarı üzerinde kırılması gerekir. Tuvalette veya boru çıkışlarında yuvarlak şekiller oluşturulması gerektiğinde karo kerpeteni yani papağan gagası ile bu işlem yapılabilir. Bu aletle karoyu, borunun çapına göre, sırlı tarafından hareket ederek milimetre düzeyinde parçalar halinde kırın. Karoları yerleştirme planına, yapıştırıcı yatağının içine hafifçe iterek koyun ve iyice bastırın. Kauçuk bir çekiçle üzerine dikkatlice vurun. Karoları yerleştirirken ders istavrozları kullanılırsa karo aralıkları homojen genişlikte olur. Yer karolarının kusursuz bir şekilde hizalanması için ilk duvar sırasının aşağısında sağa ve sola birer karo koyulmalıdır.

Bu karoların üzerine bir ip tutturun ve bir sonraki karo sırasını bu ip boyunca hizalayın. Karo aralıklarının komşu odadakilerle uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. İki karo tabakası arasında alçının suyla genleşme payını da göz önüne alarak uygun bir aralık bırakmalısınız. Tüm zemin için bırakılacak kenleşme aralığı kapı kadanının altına getirilmeli.

Balkon ve Teras İşleri

Balkon ya da teras gibi alanlara döşenecek olan karolar daha dayanıklı olanlardan seçilmeli. Yağmur ve kar sularının akabilmesi için yüzde 2’lik bir eğim bırakılmalı. Örneğin 3 metre genişliğinde br teras için 6 cm eğim bulunmalıdır. Karoların yüksek zorlamalara dayanabilmesi için yapıştırıcıya ve derz harcına özel katkı maddeleri ilave edilmeli.

Karoların Birleştirilmesi

Karoların birleştirilmesi işleminden önce derzlerin temiz, tozsuz ve homojen derinlikte olup olmadıkları kontrol edilmeli. Derzlerde kalmış kirler varsa, bunlar küçük bir tahta ile temizlenebilir. Ardından derz karıştırılır. Normal zorlamalı yerler için suyla karıştırmak yeterlidir. Çalışma tezgahı, yerden ısıtma borularının üzeri, balkon ve teras karoları gibi zorlamalı yerler için elasti katkı malzemesi ekleyin. Derz harcını bir mala ile karıştırın. Harcın koyu kıvamlı olmasına dikkat edilmelidir.

Harcı karoların üzerine dökün. Çimento içeren ürünlerle çalışırken kauçuk eldiven kullanılmalı. Gözünüze çok miktarda harç kaçarsa zaman kaybetmeden bol suyla yıkayın. Güvenliğinizi garanti altına almak için bu işlem sırasında koruyucu gözlük kullanılabilir. Derz harcını kauçuk bir silecek ile derzlerin yönünü çaprazlayacak şekilde karoların üzerine yayın. Harcı derzlerin içine iyice yedirin ve birkaç kez ileri geri silin. Derzler homojen hale gelince üstte kalan harcı hafifçe bir basınç uygulayarak ve kauçuk silecek yardımıyla toplayabilirsiniz.

Tüm bu işlemleri kendiniz yapamadığınız takdirde en doğru karar bir fayansçı ya da fayans ustası bulmak olacaktır. Fayansçı veya fayans ustası fayans döşeme işlerinde uzman olduğundan bu işi en kolay ve sağlıklı şekilde yapacaktır.

İlgili Makaleler