Bilgi Bankası

İnşaatlarda Isı Yalıtım İşleri ve Isı Yalıtım Malzemeleri

İnşaatlarda ısı yalıtım işleri nasıl yapılır, ısı yalıtım işlerinde hangi yalıtım malzemeleri kullanılır? İnşaatlarda yapılan ısı yalıtımı ne kadar enerji ve ısı tasarrufu sağlar? Isı yalıtımı nedir? Isı yalıtım malzemesi nedir? Teras ve balkonlarda ısı yalıtımı, şaplarda ısı yalıtımı, çatılarda ısı yalıtımı, dış cephede ısı yalıtımı, merdiven duvarlarında ısı yalıtımı ve bina çıkmalarında ısı yalıtımı...

İnşaatlarda ısı yalıtım işleri oldukça önemli bir konudur. Enerji verimliliği konusunda olmazsa olmaz unsurlardan biri ısı yalıtım işleridir.

Peki inşaatlarda ısı yalıtım işleri nasıl yapılır, ısı yalıtım işlerinde hangi yalıtım malzemeleri kullanılır? İnşaatlarda yapılan ısı yalıtımı ne kadar enerji ve ısı tasarrufu sağlar? Isı yalıtımı nedir? Isı yalıtım malzemesi nedir?

Isı Yalıtımı ve Isı Yalıtım Malzemesi Nedir?

Farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı transferini azaltmak için yapılan işleme “ısı yalıtımı” denir. Diğer bir deyiş ile ısı yalıtımı, kışın ısınmak, yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemlerin alınmasıdır. Bunu sağlayan malzemelere de “ısı yalıtım malzemesi” denir.

İnşaatların uzun ömürlü olabilmesi için, dış etkenlerden iyi bir şekilde korunması gerekir. Ancak bu şekilde yapılar uzun ömürlü olabilir. Günümüzde her ne kadar ısı yalıtım işlerinin sadece ısı tasarrufu sağlama amacı olduğu bilinse de aslında ısı yalıtım işlemleri yapı ömrünü direkt olarak etkileyen uygulamalardan biridir. Bunun için yapıların ısı yalıtımı uygulamaları doğru bir biçimde, mevzuat ve standartlara göre yapılmalıdır. Mevzuata uygun olmayan ısı yalıtımlı yapıların iskan yani yapı kullanma izni alması da mümkün olmamaktadır.

İnşaatlarda ısı yalıtımı yapmanın asıl amacının ısı kaybını en aza indirecek enerji verimliliği sağlamak olduğunu söylemiştik. Bunun için de yapılarda dış duvarlar, çıkma altları, daire altlarına gelen otopark ve depo gibi alanların tavanları en az 5cm’lik strafor ya da taş yünü ile kaplanır. Konutlar da genelikle strafor tercih edilirken plaza ve kompozit dış cepheye sahip yapılarda taş yünü tercih edilir. Taş yünü, strafora göre daha kaliteli ve aynı zamanda daha pahalı bir malzemedir.

Yapılarda yapılan analitik hesaplara göre, inşaatlarda ısı yalıtımı ile enerji tüketiminden %70-80 arasında bir tasarruf sağlamak mümkün olmaktadır. Basit bir ısı yalıtımı durumunda ise bu kazanç yaklaşık olarak %50 düzeyindedir. Yine iyi bir ısı yalıtımı ve enerji yönetimiyle 150 kWh/Yıl olan enerji tüketimi 70 kWH/Yıl’a düşürülebilmektedir. Yetersiz ısı yalıtımlı yapının ısı ihtiyacı, iyi ısı yalıtımlı yapıya göre neredeyse 4 kat fazla olmaktadır.

İnşaatlarda yalıtım işlerinde kalitenin oldukça önemli olduğu bir konuda müteahhide büyük sorumluluk düşmektedir. Türkiye’de ısı yalıtım işleri genellikle bu işte uzman kişiler yerine sıva işi yapan taşeronlar tarafından yapılmaktadır. Müteahhit, kaliteli malzeme seçiminin yanında taşeron firmayı da işçilik konusunda sık sık denetlemelidir. İnşaatlarda yalıtım işlerinde çalışacak işçi ve elemanlar gerekli bilgi ve beceriye sahip olmalıdırlar. Uygulamada görülen sorunların ana kaynağı malzeme kalitesinden daha çok işçilik kalitesinden kaynaklanmaktadır.

İnşaatlarda Isı Yalıtım İşlerinde Yapılması Gerekenler

İnşaatlarda ısı yalıtım işleri ve ısı yalıtım kalitesinin ne kadar önemli olduğu biliniyor. Buna göre binanın farklı bölümlerde farklı detaylar kullanılarak ısı yalıtımı yapılmaktadır. Teras ve balkonlarda ısı yalıtımı, şaplarda ısı yalıtımı, çatılarda ısı yalıtımı, dış cephede ısı yalıtımı, merdiven duvarlarında ısı yalıtımı ve çıkmalarda ısı yalıtımında farklı teknik ve malzemeler kullanılabilmektedir.

  • Merdiven duvarlarının iç tarafları çift tuğla ile örülüp arasına 2cm strafor konulmalıdır.
  • Dış cephe straforları kesinlikle 5cm altında olmamalıdır.
  • Çatıların ısı yalıtımı mutlaka yapılmalıdır. (İzocam, taş yünü, strafor…)
  • Asansörün daireye bakan perde duvarları dışarıdan 2cm’Lik strafor ile kaplanmalıdır.
  • Bodrum katın tavanı 5cm’lik strafor ile kaplanmalıdır.
  • Yapı denetim firmasının sık sık denetim yapması gereklidir.
  • Binanın çıkmaları varsa bu çıkmaların alt kısımları 5cm’lik strafor ile kaplanmalıdır.
  • Şapların altına 2cm’lik sert strafor konulmalıdır.
  • Varsa terasların ve balkonların su ve ısı yalıtımları yapılmalıdır.
  • Fransız balkon çıkmaları izole edilmelidir.

İnşaatlarda ısı yalıtım işlerine dair bu adımlar tamamlandıktan sonra ilgili belediye tarafından “Isı Yalıtım Vizesi” verilir. Bu belge daha sonra yapı kullanma izni başvurusu için hazır bulundurulur. Belediyelerin en hassas oldukları konuların başında ısı yalıtım kontrolleri gelir. Bu yüzden inşaat işi yapan kişiler ısı yalıtım konusunda dikkatli olmalıdırlar.

İlgili Makaleler