Bilgi BankasıBoyacılık İşleriŞantiye

İnşaatlarda İnce İşler, Sıva İşleri ve Boya Uygulamaları

İnşaatlarda ince işler, ince sıva ve boya işleri. İnşaatlarda ince işçilik.

İnşaat işlerinde ince işler çok önemli bir yere ve değer sahiptir ve inşaat işlerinin en zorlu aşamalarından da biridir. Bir inşaatta kaba işler tamamlandıktan sonra ince işlere geçilir. Kaba inşaat binanın asıl işi gibi gözükse de yapıyı gösteren asıl iş ince işlerdir. Kaba işler elbette önemlidir. Hatta ince işlerin temelidir. Ancak kaba işçilik ne kadar güzel olursa olsun sonuçta işin güzelliğini ortaya çıkaran ince işçiliktir. Hatalı kaba işçilik, ince işçilikle düzeltilebilir. Ancak ince işçilik son işçilik olduğundan düzeltilmesi oldukça zordur. Müteahhit diğer işlere ayırdığı zamandan daha fazlasını ince işlere ayırmalı ve özen göstermelidir. Çünkü ince iş, yapılan işin taçlandırılmasıdır. İnşaatlarda ince işler, ince sıva ve boya işleri konusundaki hususlar…

İnşaatlarda İnce İşler

İnce işler; fayans, ince sıva ve boya ile başlar; elektrik, su, asansör, mobilya, pencere ve diğer mekanik işlerin montajı ile tamamlanır. Bu konular alt başlıklar halinde incelenecektir. İnşaattaki tüm kaba işler tamamladıktan sonra ince sıva işlerine geçilir. İnce sıvanın amacı kaba sıva ile alt yapısı oluşturulmuş olan yüzeylerin daha pürüzsüz hale getirmek ve yapıya ya da yüzeye estetik bir görünüm vermektedir. İnce sıvanın çok çeşitleri olmasına karşın günümüzde son kat sıvası olarak yapılan düz sıvadır.

İnşaatlarda İnce Sıva İşleri

İnce sıva aşaması inşaat için önemli bir kalem olduğundan müteahhidin üzerinde durması gereken en önemli uygulamalardan biridir. Sıvayı teknik olarak takip etmektense yapılan işin düzgünlüğünü ve aşamalarını kontrol etmek müteahhit için daha isabetli olacaktır. İnce sıva ve boya aşamasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar;

  • İnce sıva yapılacak yüzeyler temizlenmeli,
  • Zımparalama işlemi özenle yapılmalı,
  • Islak yüzeylerin kuruması beklenmeli,
  • Kullanılan malzemeler TSE onaylı olmalı,
  • Sıvalar tamamlandıktan sonra mutlaka denizlikler temizlenmiş olmalı,
  • Merdiven ve boşluklarının son kat boyası bütün işler tamamlandıktan sonra yapılmalı,
  • Sıvada dalgalanma olmaması için saten Ve boya aşamasında projektör kullanılmalıdır.

Sıva İçin En Uygun Dönem Ne Zaman?

Sıvalar için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır”. İnce sıva inşaattaki diğer uygulamalar gibi standartlara uygun olmalıdır. Aksi takdirde sıvalarda; dalgalı yüzeyler, çatlak yüzeyler ve aralıklar oluşabilir. İnce sıvanın son aşaması boyadır. Boya işlemine geçmeden önce yapılan astar kumlaşmaya neden olur. Bu kumlaşma mutlaka titizlikle zımparalanmalıdır. Bu işlem boyanın zeminine hazırlık aşaması olduğundan önemlidir. İnşaatlarda çoğunlukla zımpara işlemi fazla önemsenmez. Bu da boyamada çeşitli hataların ortaya çıkmasına neden olur. Genellikle en çok yapılan hata zımpara işleminden sonra direkt boyama işlemine geçilmesidir. Hâlbuki boyama işlemine geçilmeden önce zımparalanan alanların hafif nemli bir bezle temizlenmesi gerekir. Birçok boyacının bu noktaya dikkat etmemesi yapılan boyanın estetiğini bozmaktadır. Bu sorunların önüne geçebilmek için boyacıların sık aralıklar ile denetlenmeleri gerekir.

İnşaatlarda Boya İşleri

Boya uygulaması kadar boya seçimi de önemlidir. Boyanacak mekânın renk seçimi yapılırken özellikle ışık alıp almama durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Karanlık ve kör cephelerde mutlaka açık tonlu renkler tercih edilmelidir. Bu boyanacak mekâna ferahlık katacaktır. Ayrıca açık renkler, mekânın olduğundan daha büyük görünmesini sağlar. Özellikle günümüzde kibrit kutusu gibi küçük dairelerin yapıldığı bir dönemde boya seçimi önem kazanmaktadır. Ayrıca seçilen boyanın cinsi de önemlidir. Su bazlı boyalar yani su ile inceltilen boyalar, solvent boyalardan daha sağlıklıdır. Çünkü su bazlı boyalar su ile inceltildiği için boyanan mekânlarda açıklık bırakarak duvarların hava almasına imkân vermektedir. Solvent boyalar ise su bazlı boyalara göre daha parlak olmasına karşın duvarın hava almasını engellemektedir”. Günümüzde daha çok konut ve iş yerlerinde su bazlı boyalar tercih edilmektedir.

İç Sıva, Saten ve Boya İşlerinde Fiyatlandırma

İç sıva, saten ve boya işleri ve uygulamalarında fiyatlandırma m2 üzerinden yapılır. Fiyat hesaplamalarında m2 işçilik fiyatı olarak hesaplanır. Pencereler ve kapılar ölçümlere dahil edilmez.

Sıva Yapmak İçin Kullanılan Malzeme, Araç ve Gereçler

Sıva işlerine çeşitli araç ve gereçlere ihtiyaç vardır. Sıva işlerinde kullanılan malzeme, araç ve gereçler şöyle: Kürek, el arabası, elek ve destek çıtası, metre, çelik mala, sıvacı küreği, su terazisi, mastar, şakul, ip, çivi, keser, çekiç, murç-keski, gelberi, su fırçası, süpürge, tel fırça, üstübü, merdiven, iskele, harç teknesi, kum ölçeği, su hortumu, su fıçısı, su kovası, su ölçeği, eldiven, çizme, baret, toz maskesi, betonyer, kum, çimento, alçı, kireç, sıva teli, özel üretilmiş bağlayıcılar ve özel katkılar.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. alçı boya duvar sıva dış cephe mantolama ustasıyım. inşaat işlerinde ve sektörde tecrübeliyim. yurtdışı inşaat ustası arayan firmalar iletişime geçebilir.

  2. boya alçı sıva kara sıva mantolama duvar kağıt ustasıyım myk var yurtdışında çalışmak istiyorum.