HaberlerYurtdışı İş

Romanya’da İş Yapan Romanya’ya İşçi Götüren Türk Firmalar

Romanya'da iş yapan ve Romanya'ya işçi götüren, işçi alımı yapan, eleman arayan Türk firmalar.

Romanya, Türk şirketleri için uzun zamandır yapılan yatırımlar ile bölgesel bir üs haline geldi. Romanya’da üretim yapan şirketler Avrupa Birliği pazarına kotasız ihracat şansına sahip oluyor. Günümüzde Romanya’da iş yapan Türk şirketlerin toplam sayısı yaklaşık 18 bin civarında. Söz konusu şirketler Romanya’da hem iş yapıyor hem de Türkiye’den yurtdışı işçi alımı gerçekleştirerek yurtdışı istihdama katkı sağlıyorlar. Önümüzdeki dönemde Romanya’da iş yapan Türk şirketlerin sayısının daha da artması bekleniyor.

Romanya’nın Türkiye ile ticaret hacmi oldukça yüksek. Romanya’da iş yapan ve ticari faaliyet yürüten Türk şirketlerin sayısı da bir hayli fazla. Romanya’da iş yapan Türkiye merkezli Türk şirket sayısı yaklaşık olarak 15 bin. Bunun yanında 3. ülkeler üzerinden de gelerek iş yapan Türk firmalar da mevcut.

Romanya Türk Firmalar Pozitif Bakıyor

Romanya 28 Avrupa Birliği ülkesi içerisinde Türkiye’ye ve Türk şirketlere en pozitif bakan ülke konumunda yer alıyor. Romanya Türkiye’nin hem Nato’ya hem de AB’ye girmesini destekleyen bir ülke ve ayrıca Romanya’nın bu desteği Romanya halkı tarafından da biliniyor ve destekleniyor. Ülkede 15 bin Türkiye merkezli şirketin yanında 3 bin de Romanya vatandaşlığına geçmiş Türklerin şirketi faaliyet gösteriyor. Yani toplamda Romanya’da iş yapan Türk firmaların sayısı 18 bini buluyor. Romanya’da bulunan Türklerin hemen hemen tamamı iş dünyasının içinde yer alıyor.

Romanya’da İş Yapan Romanya’ya İşçi Götüren Türk Firmalar

Romanya’da farklı sektörlerde iş yapan çok sayıda büyük Türk şirket mevcut. İnşaat firmalarından otomotiv parçası üretimi yapan firmalara farklı kategorilerde şirket var. Söz konusu şirketler daha çok fabrika işletiyor ve üretim gerçekleştiriyorlar. Diğer yandan yine Romanya’da iş yapan söz konusu Türk firmalar ihtiyaçları doğrultusunda Romanya’ya yurtdışı işçi ve eleman alımı yaparak istihdam da yaratıyorlar.

Bera Holding: Kombassan’ın 2000 yılında bünyesine kattığı Rulmenti, 2 bin 500 kişilik işçi alımı yapmış durumda. Burada üretiline ürünler Romanya’da 81 ülkeye ihraç ediliyor.

Bayçelik Holding: Bölgenin otomotiv merkezi Piteşti’de presli ve kaynaklı sac parça ve komponent üretimi yapan şirketin çoğunluk hissesi Türk şirketin elinde.

Dosso Dosso Holding: Romanya’da iş yapan ve burada Türk fabrikası bulunan şirketlerden biri. Salça ve ketçap fabrikası ile Avusturya, Polonya, Rusya, Macaristan ve Ukrayna’ya ihracat yapıyor.

Ekol Lojistik: Romanya’da iş yapan Türk şirketlerden. Lojistik alanında faaliyet gösteriyor. 2013’te Romanya’dan Almanya taşımalarına başladı. Bükreş ve Timisoara’da tesisleri, 350 işçisi ve 230 aracı bulunuyor.

Fiba Holding: Romanya iş yapan önemli Türk firmalar arasında yer alıyor. Şirket 2000’li yılların başında Bükreş’te ülkenin ilk AVM’sini açtı. Romanya’da 400 milyon euroluk yatırımı mevcut.

Haksan: Romanya’da otomotiv parçaları üretimi yapan Türk şirket. Ülkede üretimi bulunan Honda’ya yönelik olarak çalışıyor ve otomotiv parçaları üretiyor.

Kar Plastik: Romanya Kar Plastik SRL fabrikası 2010 yılında kurularak iş yapmaya başladı. Avrupa ülkelerinde üretim yapan dev araba fabrikalarına yönelik olarak çalışıyor.

Kastamonu Entegre: Reghin bölgesinde kurduğu yonga levha tesisi, ülkedeki ikinci fabrikası. İhracat odaklı ve yaklaşık 800 işçisi var.

Koç Holding: Romanya’da iş yapan Türkiye merkezli şirketlerin başında geliyor. Arctic markasıyla Dambotiva şehrinde beyaz eşya fabrikasında çamaşır makinesi üretimi yapıyor.

Martur Sünger ve Koltuk: 2015’ten bu yana Romanya’da koltuk üretim işi yapıyor. Renault-Dacia otomobilleri için koltuk üretimi gerçekleştiriyor.

Orhan Holding: Nobel Automotive şirketiyle Campulung bölgesinde akışkan transfer sistemleri üretimi yapan bir fabrikası var.

Tosmur Holding: Romanya’da Türk fabrikalarından birine sahip. Şirket söz konusu fabrikada glikoz, früktoz şurupları ve mısır nişastası üretimi gerçekleştiriyor.

Trakya Cam: Bağlı ortaklığı Glass Corp’un 55 milyon euro yatırımla kurduğu otomotiv camları fabrikası var.

Yıldız Entegre: Meglaj kentinde toplam 510 bin metrekare alanda selüloz, kağıt mukavva ve kutu üretimi yapan fabrikaya sahip.

Yıldız Holding: Ülker Romanya fabrikasıyla ülkede iş yapan Türk firmalar arasında yer alıyor.

İlgili Makaleler